Wiele osób, szczególnie początkujących marzy o tym, żeby zbudować masę mięśniową dobrej jakości, przy jednoczesnym uwidocznieniu mięśni brzucha. Niestety nie zdają sobie oni sprawy z tego, że zaczynając swoją przygodę z kulturystyką, nie da się budować dobrej jakości mięśni zaczynając z poziomu tkanki tłuszczowej powyżej 15-20%. Powszechnie [...]
Cześć! Przede wszystkim zacznijmy od tego, że gdy chcesz zrobić redukcję oblicz odpowiednio ile kalorii powinieneś spożywać, zacznij od zera kalorycznego i co tydzień ucinaj 200kcal. Zerknij na ten wzór do wyliczenia kaloryczności: http://www.sfd.pl/-t276436.html Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: [...]
Czesc (sorry ale nie mam polskich znakow...) Nawiazujac do tematu taka ciekawostka, moze kogos zainteresuje: "Powinienem pić shake białkowy przed czy po treningu? Możesz przyjmować białko lub aminokwasy zarówno przed jak i po treningu, lecz jeśli chcesz wybrać tylko jedną porę, sugeruję, że lepiej przed treningiem. Tak, to trochę sprzeczne z [...]
Skrzyknęłyście się wszystkie by bronić Synthy jako białka redukcyjnego a mi wcale nie chodziło o to, że ta większa ilość węgli i tłuszczy uniemożliwi/utrudni redukcję, ale o to, że akurat odżywkę białkową kupuję dla białka; tłuszcze i węglowodany chętniej, bo dużo smaczniej (często), łatwiej i taniej(!), spożyję w produktach naturalnych. Wrzucę [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej cechuje się swoimi specyficznymi prawami i zasadami, które niestety dla większości osób są trudne w realizacji, przez co efekt końcowy lub nawet dotarcie do niego sprawia ogromne problemy. Gdyby jednak zastosować się do podstaw, jakie są niezbędne w celu uzyskania optymalnych efektów. Przede wszystkim redukcję rozpocząć [...]
Cześć! Na samym początku redukcji powinieneś zadbać o to by wiedzieć ile kalorii powinieneś spożywać aby poprawnie wykonać tę redukcję. Zerknij proszę na artykuł poniżej: I odejmować kalorie dopiero wtedy gdy masz stagnację wagi przez kilka dni. Straciłeś w miesiąc 10kg, to bardzo dużo i niezdrowo. Powinieneś celować w utratę 0,5kg na tydzień, [...]
/SFD/2023/11/23/32742ae783be40c3b010af4af09a7efb.jpg Każdy z nas ma jakieś wyobrażenie dobrze wyglądającej sylwetki. Jeden lubi dużą masę mięśniową podchodzącą pod kulturystę, a inni umiarkowaną ilość masy z zarysowanymi mięśniami. Ile ludzi tyle preferencji dotyczących sylwetki. Dlatego to my sami powinniśmy mieć w głowie jakiś plan na to jak [...]
Cześć! Fajnie, że już wyliczyłeś swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Warto abyś poprawił odrobinkę podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one [...]
Cześć! Zaczynając redukcję warto nie celować na ślepo w liczenie kalorii, a skorzystać z kalkulatora np. tego poniżej: Sprawdzić jak się czujesz i czy są efekty. Następnie odpowiednio podzielić kalorie: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki [...]
Witaj, zacznijmy od tego, że te wzory są tylko takie szacunkowe, nie są dokładne, ale zawsze warto mieć jakiś punkt wyjścia. W mojej ocenie 500 kcal na minusie to bardzo dużo, ja bardziej bym się skłaniała aby ten deficyt nie wynosił dużo więcej niż 300 kcal na minusie. Wiem, że to nie dużo, ale dzięki temu unikniesz dużych spadków hormonów w [...]
Odchudzanie to proces, który dotyczy całego organizmu. Redukując nadmierną tkankę tłuszczową, pozbywamy się jej z całego ciała. Dlatego redukcja tkanki tłuszczowej tylko z brzucha czy z ud, pomijając inne rejony jest niemożliwa. W tej kwestii albo wszystko albo nic. "Jak zgubić oponkę? Czy da się spalić tłuszcz tylko z brzucha?" przeczytasz w [...]
Witaj, wydaje mi się, że 1900 kcal nawet jak na niską aktywność fizyczną, to bardzo mało patrząc na to że masz 19 lat. Co do samych makro jest całkiem nieźle, acz podniosłabym odrobinę kalorię dodając trochę tłuszczu. Osobie trenującej siłowo tłuszcz jest potrzebny jako źródło energii, ale także dla utrzymania optymalnego stanu układu [...]
Cześć! Planując redukcję, warto najpierw obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne. Wzór znajdziesz tutaj: http://www.sfd.pl/-t276436.html Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: [...]
Cześć! Jak chcesz zacząć redukcję to najlepiej oblicz swoje zapotrzebowanie korzystając z poniższego wzoru: http://www.sfd.pl/-t276436.html - Wzór na zapotrzebowanie kaloryczne.
Cześć! Na samym początku powinieneś sprawdzić jakie jest Twoje "0 kaloryczne", czyli ilość kalorii jakiej potrzebujesz by funkcjonować i nie zyskiwać ani nie przybierać na masie biorąc pod uwagę całą Twoją aktywność. Możesz obliczyć, to na kalkulatorze tutaj:
Na początek wyjaśnię Ci na czym polega cały proces odchudzania. Podczas każdej redukcji tkanki tłuszczowej niezbędny jest ujemny bilans kaloryczny. Co to znaczy i jak go wyliczyć? Zacznij od wyliczenia dziennego zapotrzebowania kalorycznego, a następnie odejmij ok 200-300 kcal na początek. Pomocny kalkulator znajdziesz w poniższym linku: [...]
Cześć! Obecnie powinieneś rozpocząć redukcję. Aby to zrobić zacznij od obliczenia zapotrzebowania kalorycznego, wzór znajdziesz tutaj -> http://www.sfd.pl/-t276436.html Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: [...]
Cześć! Przede wszystkim taki deficyt nie jest zdrowy i szybko przestaniesz się czuć dobrze. Wylicz poprawnie zapotrzebowanie, tutaj masz wzór: http://www.sfd.pl/-t276436.html . Taki skok wagi nie jest normalny, dlatego powinieneś zmniejszyć deficyt i przeprowadzić normalną redukcję.
Cześć! Jeżeli chcesz zrobić redukcję to najpierw powinieneś obliczyć ile kalorii powinineś spożywać. Wzór do obliczeń znajdziesz tutaj - http://www.sfd.pl/-t276436.html Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: [...]
Witaj, na początek warto zadać sobie jedno strategiczne pytanie. Skąd wzięła się Twoja nadwaga i jakimi produktami i stylem życia do tego doprowadziłeś. Mogły nimi być: fast foody, słodzone napoje, piwo i alkohol, słodkie, słone przekąski, co w efekcie skutkowało nadmiarem kalorii. Oczywiście te opisane wyżej produkty będzie trzeba wyeliminować [...]